Stjernekikkerne fra Furuskauen- Nr. 5
Utstilling med Dag Thoresen og Inge Iversen i Nes kulturhus, Galleriet – 23. november til 8. desember
Det dreier seg om to karer som vokste opp i Furuskauen i Lillestrøm og som begge har jobbet med bilder siden guttedagene. De ble kjent tidlig i tenårene og hadde maleren Lars Solaas som kunstlærer på Kjellervolla Ungdomsskole. De var tiltrukket av spilling, gitar og bass. Felles for karene var sterk interesse for kultur. Særskilt , billedkunst, musikk og litteratur. I Lillestrøms gullalder kunne en oppleve mye inspirerende i byen. Vi snakker om Jazzklubb og Filmklubb. I jazzklubben kunne Svein Finnerud trio, Edward Vesala Trio og Jan Garbarek underholde.
I filmklubben ble det vist eksempelvis filmer av Bergmann, Fellini og Buñuel. Dag og Inge var ivrige lesere av blant annet Stein Mehren og Jens Bjørneboe. Det var et yrende musikkliv i Lillestrøm på denne tiden. Undertakers circus, Arild Stav, Pål Thowsen, Pelle Lindstad og Per Walfjord var i venneskaren. Lillestrømling Arild Andersen var en periode Dags kontrabasslærer. Karene har hatt gjensidig utbytte av felles workshop. Dag sier at han har fått betydningsfull hjelp av Inges maskinpark og digitale kompetanse for å tilrettelegge trykkene som vises.
Det primære i Dags malerier er farge. I grafikken hylles musikere og forfattere han har et personelig forhold til. Et større akvarellprosjekt relaterer til Trakls liv og diktning. Et par eksempler kan ses her. Ellers hovedsaklig naturinntrykk. (Dag viser bilder i varierende formater, akvareller fra A-3 til litt større. Maleri opptil 130 * 130 cm . Ellers er teknikk DGA og tresnitt. Dag er utdannet ved Kunst og Håndverksskolen, École nationale d’art décoratif de Nice og Kunstakademiet).
Inge har mange ulike temaer i bildene sine. Det kan være bearbeiding av opplevelser. Kritiske /humoristiske kommentarer til samtiden. Eller surrealistiske, drømmeaktige bilder. Det legges vekt på farger og komposisjon. (Flere av Inges bilder vil være 70* 100 cm med ramme. Ellers en del på lerret fra 50 * 60 cm og oppover mot 80 * 100 cm.)
Inge bruker en del digitale verktøy. Siden han også arbeider med 3D-animasjoner på data, er en del av bildene basert på stillbilder fra animasjoner. Datacollager som danner utgangspunkt for en del av bildene kan også være behandlet i billedredigeringsprogrammer som photoshop.
Etter at bildene er printet ut på lerret eller papir, bearbeides de videre. Med blyant, tusj, pastell eller akryl/oljefarge. Det er nå det viktigste skjer. I ro og mak «fremkalles» bildene. Under «betraktningsfasen» utvikles bildenes fargeklanger og komposisjon i gradvise prosesser.
Inge er selvlært, men fremholder at han har lært mye av Dag og andre «skolerte» venner. Terje Nordberg må nevnes. De lagde mengder av samarbeidsbilder og i 1974 ble tegneserien «En Fågel er Loss» skapt. En takknemlig Inge føler at han nærmest gikk i lære hos Terje. Jon Olav Helle må også nevnes, en viktig inspirator og støttespiller opp gjennom årene.
Han står også i takknemlighetsgjeld til Dag. Inge fremhever at gjennom mange år har Dag vært for ham som George Martin var for the Beatles. Til uvurderlig hjelp og inspirasjon.